Installera el

I vardagslag tänker vi inte på hur beroende vi har blivit av el i våra bostäder. Men ett kortare strömavbrott eller bara en utlöst säkring gör detta beroende uppenbart. En modern elanläggning är mycket säker. Där finns säkringar som bryter strömmen om det skulle bli kortslutning. Där finns ofta jordfelsbrytare som känner av om något är fel. Dessutom ska alla eluttag vara säkrade mot nyfikna småbarnsfingrar.

Säkringarna

Studera elskåpet. Här finns huvudströmbrytare, som bryter all ström till bostaden. Elsystemet är sedan uppdelat i flera delar med en säkring för varje del av bostaden. Vanligtvis finns en liten skylt som anger vilka delar av bostaden som hör till respektive säkring. Den klassiska proppen av porslin som byttes ut när den löst ut har i moderna anläggningar ersatts av automatsäkringar som återställs med en liten vipparm. Där ska också finnas en jordfelsbrytare.

Jordfelsbrytare

I en felfri strömkrets är det lika mycket ström som går fram i den ena ledningen till lampan/apparaten, som tillbaka i den andra ledningen. En jordfelsbrytare känner av om det går tillbaka aningen mindre ström än vad som matas fram. Det innebär i så fall att ström smitit ut fel väg någonstans (t.ex. genom dig). Jordfelsbrytaren bryter då omedelbart strömmen.

Nya elcentraler har alltid en inbyggd jordfelsbrytare. Bor du i ett äldre hus är det en klok livförsäkring att komplettera din elcentral med en jordfelsbrytare.

Skyddsjordning

I bostäder där elinstallationen utförts efter den 1 januari 1994 ska alla uttag vara skyddsjordade. Det innebär att alla lampor och apparater som ansluts också måste vara jordade eller extra isolerade. Detta gäller även lamputtag i taket.

Skyddsjordningen ska skydda dig mot att få ström genom kroppen om strömmen skulle komma i kontakt med lampans eller apparaten metallhölje. Metallhöljet är ansluten med en egen sladd till jord så att det istället blir kortslutning och säkringen löser ut.

Planera rum för rum

Belysning hör visserligen till inredandet, inte till renoveringen av väggar, tak och golv. Men för att få ett snyggt och välfungerande slutresultat bör man redan på ett tidigt stadium tänka igenom var uttag för belysning ska finnas.

I äldre bostäder brukar det vara brist på eluttag. Takbelysning och kanske ett enstaka vägguttag ansågs tillräckligt. Modernt liv, med modernt ljustänkande och alla apparater vi omger oss med, kräver betydligt mer. Det underlättar stort om du kan planera in installation av fler uttag när rummet ändå ska renoveras och är tomt. Det är jobb som ska utföras av behörig elektriker.

Vardagsrum

Vardagsrummet används till mycket. Vi umgås, tittar på tv, läser, lyssnar på musik och städar där. Det bör finnas ra allmänljus/städljus, stämningsljus och punktbelysningar för de olika aktiviteterna. Den mörka årstiden gör att vi behöver mycket ljus, i synnerhet de av oss som kommit lite till åren. Ett riktvärde är att det behövs 5-7 ljuskällor i ett ordinärt vardagsrum.

Det bör finnas eluttag på varje väggdel, gärna invid fönster, så att man slipper dra sladdar förbi dörröppningar. En ljusskena mellan fönster och gardinuppsättningen kan ge ett  mjukt släpljus ner utmed gardinerna, behagligt under mörka vinterkvällar. Om inte annat så behövs ett eluttag till adventsstjärnan… Bakom bokhyllor bör det finnas flera uttag. De behövs för bokhyllebelysning, smålampor, radio/stereo, laddare för telefoner. I övrigt får den tänkta möbleringen styra. Målet är naturligtvis att komma ifrån löst liggande sladdar och fördelningsdosor så mycket som möjligt. Nära arbetsplats och tv/ljudanläggning kan det vara lämpligt med vägguttag med plats för fyra kontakter. Då minskar behovet av förgreningsdosor på golvet. Ett sätt att få ett rum att kännas större är att placera ljus i hörnen. Kan ett uttag för en liten takarmatur nära ett mörkt hörn vara lösningen?

Det kan vara värt besväret att korta av onödigt långa sladdar så att det går att lägga dem snyggt. Sladdar kan sedan döljas med självhärftande kabelhållare som finns längs golvsockeln och rymmer ett par, tre sladdar.

Kök

Den intensivaste elanvändningen är i köket. Där ska finnas trefas-ström för den elektriska spisen samt uttag för andra fasta vitvaror som kyl och frys, diskmaskin, mikrovågsugn. Dessutom behövs uttag ovanför alla arbetsytor för sådant som brödrost, elvisp och matberedare.

Placera uttag på flera olika ställen. Högst 1,5 m avstånd mellan uttag på arbetsbänken är en tumregel. Många uttag på samma ställe innebär bara att det blir många sladdar där som hindrar arbetet. Satsa också på en bra arbetsplatsbelysning. Bäst brukar det bli om den är inbyggd under disk- och arbetsbänkens överskåp.

Badrum

I badrummet är det kinkigt. Där räcker det inte med enbart en lampa över spegeln, det ger en deprimerande bild av ansiktet i spegeln, med en kraftig skugga under hakan. Bättre är ett par ljuskällor som belyser ansiktet lite från båda sidor och ger en jämnare och skuggfriare bild. Dessutom bör det finnas belysning i taket som ger ett bra allmänljus.

På grund av den fuktiga luften och stänk från dusch ställs särskilda krav på belysningen: den måste vara särskilt säker i denna fuktiga miljö. Belysningsarmatur delas in i olika säkerhetsklasser, så kallade kapslingsklasser, där IP44 är den säkraste, IP24 därnäst, medan klasserna IP20 och IP21 bara får användas längst bort från dusch och bad. Finns det jordfelsbrytare får man numer ha eluttag för 220/230 volt utan särskilda arrangemang.

Utöver belysning och eluttag förekommer numera också tvättmaskin, tumlare, elektriska handdukstorkar och elektrisk golvvärme som alla förutsätter fast installation av behörig installatör.

Köpa elprodukter

Tack vare Internet har elprodukter som tidigare var ämnade för proffs nu blivit tillgängliga för vanligt folk. Det dyker upp webbutiker som håller hög klass på produkterna och dessutom rimliga priser. Exempel på en butik som är värd en rekommendation är Wattväktarna som fokuserar på energisnåla produkter, men som även har annat. Där hittar du även installationstillbehör.

Vad får man göra själv?

I lagen föreskrivs att byte av lamphållare, strömbrytare, säkringar och stickproppar får utföras av person som har nödvändig kännedom om sådant arbete. Så vet du hur det går till får du:

  • ersätta proppar och glödlampor som gått sönder
  • byta strömbrytare, lamp- och vägguttag
  • ansluta och byta fast anslutna ljusarmaturer
  • installera lågvoltsbelysning om högsta spänningen är 50 volt, effekten högst 200 voltampere och säkringen högst 10 ampere.

Allt övrigt ska utföras av behörig installatör. Vid fel på apparater eller fel i den fasta installationen ska man alltid anlita en fackman.