Måla och tapetsera väggar

Det i särklass tacksammaste i en bostadsrenovering är att måla eller tapetsera väggarna. På några få dagar kan man ge ett rum en helt ny lyster och fräschör, men ett riktigt lyckat resultat förutsätter att både tak och snickerier får ett lager färg.

Måla eller tapetsera?

Väggarna är det som mest sätter sin prägel på en lägenhet, vare sig de är tapetserade eller målade. Det finns stora möjligheter att skapa en modern, personlig eller spännande miljö lika väl som att behålla en ursprunglig stil. Tapeter finns i tusentals stilar, mönster och färger. Målade väggar kan kompletteras med tapetbårder i samstämda färger och passande mönster.

På färgtillverkarnas webbplatser finns många goda råd om målning och färgval. Flera har också program där du kan färgsätta ett rum och prova dig fram.

Ett av de första besluten du måste ta är om väggarna ska målas eller tapetseras. I båda fallen måste underlaget vara fast och bra. De befintliga tapeterna måste sitta fast, alla spikhål och andra skador måste spacklas och slipas, tapetskarvarna slipas ner och spacklas, tapetskarvarna slipas ner och spacklas. Detta är speciellt viktigt om väggen ska målas, för alla skavanker syns obönhörligt genom det tunna färgskiktet.

Arbetsmässigt är det faktiskt inte så stor skillnad mellan de båda metoderna. En ny tapet kan skyla över ett underarbete som inte är alldeles perfekt, men det är ändå petgöra runt dörrar, fönster, rör och kontakter. Att måla väggarna kräver att golv täcks med golvpapp, och att eventuellt kvarvarande möbler täcks med plast. Och underarbetet måste göras mycket noggrant. Att maskera av golvlister, dörrfoder och fönster med maskeringstejp tar också en stund, men själva målningsarbetet går med en roller på långskaft i ett huj. Hur du väljer är din ensak.

Gör grundarbetet på väggarna så här

Tapetserade väggar

Att måla på en befintlig tapet är svårt, färglagret är mycket tunt och alla små defekter på tapeten, de som kanske trollats bort av tapetens mönster, blir mycket synligare när det tunna, enfärgade lagret målats på. Det finns olika lösningar beroende på din ambitionsnivå.

Om tapeten är slät och i gott skick kan det räcka med att riva bort eventuella lösa bitar och spackla skarvar och spikhål noga. Kontrollera att det inte finns några bubblor i tapeten. När den våta färgen tränger in i tapeten så sväller den något och bubblorna blir framträdande. Men när färgen torkat helt så sträcker den på sig igen och blir helt slät. Mindre bubblor brukar därför inte innebära några problem.

Misstänkre du att tapeten är dåligt limmad på större ytor av väggen så kommer problemet att bli större när den våta färgen målats på. Det problemet kan lösas genom att du grundmålar tapeten med så kallad patenterin, en grundfärg som gör att tapeten inte suger åt sig fukten i färgen. alternativet är att tvätta ner tapeten i sin helhet.

Slipa ner alla tapetskarvar med sandpapper. Spackla minst två gånger och slipa med fint sandpapper efter varje gång.

 

Det finns andra sätt att bli av med skarvarna. I färgaffären finns små tapethyvlar som kan fungera på vissa tapeter. Är tapeten inte plastad kan man blöta tapetskarven och sedan skrapa bort den övre delen av skarven med en spackel. En annan metod är att med en vass så kallad brytbladskniv skära ett snitt där tapeten börjar ligga i två lager. Med knivbladet långt utskjutet och tätt tryckt mot väggen kan man sedan skära bort den överliggande biten. Då får man en perfekt slät yta som lämpar sig för tapetsering. Ytterligare en metod är att spackla över skarven och slipa.

Tycker du det låter jobbigt? Om du ska måla väggen är det helt okej att låta tapetskarvarna vara kvar. Hellre det än spackelvalkar och dåligt utförda slipningar.

 

Spaltbara tapeter

Tapeter med strukturerad yta är besvärligare. Dels kanske dun inte vill ha kvar strukturen när den nya färgen kommer på, dels kommer eventuella spacklingar att bli synliga, de spacklade ytorna blir ju helt släta när du slipat dem, i kontrast mot de struktuerade ytorna runtomkring.

Grövre, struktuerade tapeter brukar vara spaltbara,dvs. tapeten består av två lager, där det yttre, struktuerade, går att riva bort, Detta gäller även vinyltapeter. Prova i något hörn på ett undanskymt ställe om det yttre skiktet går att riva bort. Det ska lossna i stora sjok, och under finns en slät yta som lämpar sig väl för målning sedan skarvar och spikhål spacklats.

Tidigare målade väggar

Är väggen målad tidigare måste man granska ytan med tanke på flagor, skador, gropar och spikhål. Skrapa bort all lös färg. Krafsa ur löst material ur större hål och sprickor. Spackla och slipa med allt finare sandpapper.

Nedtagning av tapeter

Har väggen redan många lager tapeter i dåligt skick så är den radikala lösningen att ta ner alla tapetlager helt och börja om från grunden. I färghandeln kan man ibland hyra en tapetnedtagningsmaskin som relativt snabbt med ånga får  tapetlimmet att mjukna så att tapeterna kan tas ner i stora sjok.

En annan rätt effektiv metod är att först rolla tapeten med ett tjockt lager tapetlim. Vattnet i tapetlimmet kryper då in i tapeten och löser upp limmet innanför den. Men för att inte tapetlimmet självt ska torka så fort ska man täcka det med så kallad täckplast eller tunn plastfilm av den typ man skyddar matvaror med. Plasten täcker mot det kladdiga limmet. Till ett mindre rum kan det räcka med ett par rullar plastfilm för att täcka väggarna helt. Efter ett par timmar, eller kanske längre, så brukar tapeten lossna från väggen. Skrapa bort resterna av tapeterna med en spackel.

Nu ska väggarna målas. Valet står mellan en helt slät yta eller en lite råare. I det första fallet måste väggarna helspaclas. Använd ett lättslipat sandspackel, de finns i några olika finhetsgrader. Spacklet krymper en aning. Är det djupare gropar som ska spacklas ska du därför spackla tunt flera gånger och låta genomtorka mellan varje gång. Försök att göra så snygg spackling som möjligt från början. Det dammar väldigt när man slipar. Fundera över om inte den råare ytan är helt okej! Prova gärna genom att måla upp en kvadratmeter i den valda färgen.

Grundarbetet är ett både arbetsamt och tidskrävande arbete, men det är helt avgörande för slutresultatet. Så kontrollera ännu en gång att spacklingarna är välslipade. Nu är väggarna klara för målning.

Läs mer om tapetsering, Grundteknik tapetsering