Handfat och toalettstol är sådant som är möjligt att byta själv. Bor man i en lägenhet så gäller det att det finns avstängningskranar för varm- och kallvattenet inne i lägenheten. I annat fall måste husets huvudvattenledning stängas av. Då bör en fackman göra jobbet, eftersom alla andra i huset är beroende av att jobbet går snabbt. Och då är det lika bra att rörentreprenören installerar avstängningskranar inne i lägenheten för framtida bruk. Vattnet måste ju stängas av även i framtiden för mindre arbeten som byte av packningar i vattenkranar.

Byte av handfat

Ett fräscht handfat med modern ettgreppsblandare kan ge badrummet eller toaletten ett lyft. Det finns en uppsjö av bådadera att välja bland så det går att hitta ett med både perfekt form och storlek.

Stäng av vattnet och öppna kranarna för att kontrollera att det verkligen är avstängt. Skruva bort tvättställets avloppsrör och vattenlås. Täck över avloppet med en fasttejpad plastpåse för att stoppa den dåliga lukten ur röret. Stoppa inte ner trasor eller annat som kan vara svårt att få upp igen!

Skruva isär röranslutningarna till blandaren. Innan du tar bort handfatet, mät hur högt det sitter från golvet. Fundera på om det nya ska sitta högre, lägre eller på samma höjd. 83-85 cm är normalt. Lossa sedan de skruvar som håller handfatet vid konsolerna. Om de skruvarna är svåra att ta bort så försök istället med de skruvar som håller konsolerna till väggen, men då måste du ha en medhjälpare som håller upp handfatet när sista skruvarna lossas.

Om det nya handfatet kräver nya hål i väggen ska de gamla tätas med silikon.

Markera hålen för det nya tvättstllet och borra. Är det betongvägg ska skruvhålen pluggas, är det gipsvägg, kontrollera om det är enkla eller dubbla gipsskivor och välj gipsankare efter det.

Skruva fast konsolerna och handfatet men glöm inte att täta hålen med silikon. Vissa handfat monteras tätt intill väggen, då ska skarven mot väggen tätas med silikon. Vanligare är att det monteras en bit ut från väggen. Se då till att det går att komma åt att göra rent mellan vägg och handfat, 3-4 cm springa är lämpligt.

Anslut vattenledningarna ( håll reda på varm- och kallvattenledningarna) samt avloppet och kolla att anslutningarna är täta. Kanske de gamla anslutningrna inte passar utan du behöver ta en tur till röraffären. Ta med delar att prova med. Som tur är är stndardiseringen långt driven, så det brukar inte vara några problem att få tag i rätt delar.

Byte av blandare

Nu finns det en uppsjö av handfats-, badkars-, och duschblandare att välja mellan med mer eller mindre fantasifylld utformning. Men försök hålla huvudet kallt när du väljer. Blandaren är en kostsam pryl som ska fungera länge, kanske tjugo år innan det är dags att byta. Under tiden ska du ha kunnat byta packningar några gånger, vilket kan bli svårt om det är en dagsländearmatur. Designen kan dölja hur man tar isär kranen och instruktionsboken är borta sedan flera år, packningar kan bli svåra att få tag i till udda fabrikat och modeller.

Men tänk på att de flesta instruktioner finns tillgängliga på internet på leverantörernas hemsida. Så även om originalinstruktionen kommit bort bör det inte vara något större problem.

Byte av toalettstol

Även toalettstolar finns i olika utföranden och med olika funktioner. Några saker att fundera på är:

Har stolen ljuddämpad inloppsventil? Vill du ha en annan sitthöjd eller design? Är det mycket trångt, t.ex. i en gästtoalett, kanske det behövs en toalettstol med extra platt vattencistern. Det tillverkas fortfarande högspolande toaletter om du vill behålla charmen från gamla tider och samtidigt spara golvyta!

vägghängd toalett

Vill du ha en vägghängd toalettstol eller golvmonterad? Även om avloppet sitter i golvet kan man installera en vägghängd stol om man bygger halvhög extravägg. Lösningen med halvvägg gör att du kan få en vägghängd stol även om du har en golvmpnterad idag. Cisternen byggs in i den nya väggen och man får samtidigt en praktisk avställningsyta på halvväggens översida.

Att byta toalettstol är enklare än att byta tvättställ. Det finns alltid en avstängningskran när där kallvattnet går in i vattencisternen. Stäng den och spola för att tömma cisternen, det kan vara lätt att glömma. Lossa anslutningen mellan cistern och kranen.

Lossa det skruvar som håller stolen i golvet. de kan vara besvärliga att få bort, de har säkert rostat i den fuktiga miljön. Men med lite tur kan de gå att lossa så mycket att det går att stoppa in ett bågfilsblad under stolen och helt enkelt såga av de skruvar som trilskas. Nu ska det gå att lyfta bort stolen, men om tätningsmassan runt avloppet sitter hårt kanske du måste hacka bort en del av det först. Tänk på att det forfarande finns vatten i vattenlåset, töm ut det i en hink så fort som möjligt.

Med stolen borta gör du rent i och runt avloppet och täcker över det med en fasttejpad plastpåse, för det luktar förfärligt! Täta det gamla skruvhålen noga med silikon, det är knappast troligt att det passar den ny stolens hål.

Markera och borra hålen för den nya stolen. Lägg på silikon på pluggarna och även inne i pluggarna. Stoppa ner pluggarna i hålen. Ställ på stolen och skruva fast den med en rostfri skruv. Ett alternativ till att borra och skruva är att limma fast stolen, fråga i VVS-butiken. Täta sedan avloppet med speciell tätningsmassa för avlopp. Anslut till sist tillvattenledningen och prova att allt är tätt.

Byta badkar

Att byta badkar är det enklaste i hela renoveringen, de brukar vara löst inställda på golvet! Trenden går nu mot badkar på höga ben utan några skylande plåtar runt om. Det blir betydligt enklare att hålla golvet rent och leta efter borttappade badtvålar. Även här finns ett rikt utbud, från utrymmesbesparande sittbadkar till generösa och avancerade bubbelbad. Valet? Det blir kanske en fråga för den privata bankmannen.

Duschvägg eller duschkabin?

Många tar bort det gamla badkaret för att få plats för en generös duschplats istället. Men kontrollera kakel och fogar noga. Det är inte säkert att den beläggningen klarar det direkta vattensprutet från duschandet. Det kan vara ytterligare ett argument att satsa på en hel omkakling av badrummet, en duschkabin löser annars det problemet.

Duschkabiner finns i många olika modeller men framförallt med olika lösnignar på dörröppningen med tanke på att det ofta är trångt. Välj en utrymmessnål lösning av dörr – minst utrymmeskrävande är skjutdörrar, men de kan ha en tendens att gå trögt och det kan dessutom vara svårt att hålla rent i både glidspåren och skjutdörrarnas båda sidor. Var kritisk! Vill du satsa på lite design men ändå hålla budgeten så rekommenderas att ta en titt på Arrow duschväggar. De kan anpasssas vilket ger möjligheter till skapande.

Byta duschblandare

Att byta dusch/badkarsblandare kan vara enklare än att byta blandare till handfat, för anslutningarna är enklare att komma åt. Proceduren är dock detsamma: Stäng av vattnet och kontrollera att det inte kommer något vatten. Losa anslutningarna och sedan hela blandare.

När du väljer en ny blandare, titta på sådant som termostatreglering och skållningsskydd. Sedan får ditt behov av flärd, ekonomi och design avgöra! Naturligtvis kan du bara byta duschslang och duschhandtag, men tänk på att det inte alls är säkert att den gaml hållaren för duschhandtaget och det nya duschhandtaget passar ihop!