Detaljplanera ditt badrum

Oftast fungerar den befintliga planslösningen bäst, men det är alltid nyttigt att fundera på alternativa planlösningar. Gör som i ett kök, dela i tankarna in badrummet i tre zoner: toalettdelen, den våta delen för dusch eller bad, samt en del för egenvården framför handfat och spegel. För var och en finns rekommenderademinimimått.

Några exempel på rekommenderade minimimått i meter för badrum

minimimått badrum

Finns det anledning att ändra på planlösningen i badrummet ska du absolut göra en måttriktig ritning. Där kan du kontrollera att det blir rimliga svängrum där man ska röra sig. Badrum är i normala lägenheter tämligen små, många ersätter därför badkaret med en duschplats eller duschkabin för att få plats för t.ex. en tvättmaskin med torktumlare. Tänk bara på att det kräver anslutning till både vatten, avlopp och elektricitet.

Om elektrikern ändå ska komma, fundera på belysningen. Det är bättre med ett par ljuspunkter på ömse sidor om badrumsspegeln än en enda ovanför spegeln, som kan ge fula skuggor i ansiktet.

Det ska dessutom finnas bra allmänljus i taket. Finns det fula rör i taket kanske det kan vara ide att sänka taket och installera infällda spotlights. Och varför inte passa på att installera dimmer så att ljuset kan dämpas till en behaglig nivå för njutningsfulla bad. Elektrisk handdukstork, uttag för rakapparat och laddning av elektriska tandborstar kan också vara något att diskutera med elektrikern.

På grund av fukten i badrum ställs särskilda krav på armaturen, den måste vara säker i denna fuktiga miljö. Belysnignsarmaturer delas in i kapslingsklasser där IP44 är den säkraste, IP24 därnäst och IP21 (och IP20) bara får användas längst från dusch och bad. I nya bostäder med jordfelsbrytare får man numer ha uttag för 220-230 V utan ytterligare säkerhetsarrangemang. Planera noga också för krokar och hängare, det är synd att borra fel i nyuppsatt kakel.

Planera för framtiden

Passa på att tänka framåt mot en tid då alla familjemedlemmar kanske inte är lika rörliga och säkra på foten. Det finns många produkter för både vuxna och barn med särskilda behov. Ett stödhandtag i badkaret och nära toalettstolen. En extrahög toalettstol kan vara bekvämare. Halkskydd på badkarsbotten gör livet säkrare och ettgreppsblandare med förlängd spak är ett enkelt hjälpmedel när handkraften avtar.

Läs mer här om hur du ska byta sanitetsporslin och handfat.