Renovera eller lägga nytt golv?

Få saker lyfter din bostad som ett vackert golv. Idag är det fullt möjligt att lägga golv själv, dock inte lika fort som reklamen vill göra gällande. Färdiga bräder finns både i trä och laminat. Vackra gamla trägolv kanske kan nöja sig med slipning och inoljning.

Nästan allt kan man numera göra med lite normal hädighet: slipa, lacka måla och lägga nytt. Det kan man göra med ett rum i taget, men innan du börjar, ta ett helhetsbegrepp, bestäm ambitionsnivå och planera för hela bostaden. Tänk på att golven i de olika rummen ska mötas och harmoniera med varandra. Olika rum har olika behov och olika golv har olika egenskaper. Det kräver planering.

Välja golv rum för rum

Det finns många typer av golvbeläggning, alla men olika egenskaper så det gäller att tänka efter. I hall och kök vill man ha golv som tål slitage och väta. I vardagsrum kanske man föredrar trägolv eller parkett, i sovrum kanske en textilmatta. Småbarn och hundar sliter på gölven, romantikern har sina visioner, den kräsna esteten likaså. Dina krav och golvens egenskaper ska stämma.

Så lägger man golv

Slipa massiva trägolv

I äldre hus och lägenheter döljer sig ofta ett vackert trägolv under slitna korkmattor, masonitskivor och heltäckningsmattor. Riktiga trägolv är vackra, inte så stumma och är varma att gå barfota på. Äldre trägolv består av massiva plankor av furu med omkring 3 cm tjocklek. Säkert måste det fräschas upp, antingen genom att man lackar, oljar eller målar dem. Men säkert måste det slipas först.

Granska golvet för att se om det behöver lagas. Det är ett kvalificerat arbete. Om delar av brädorna behöver bytas så är det viktigt att se till att alla skarvar kommer på underliggande reglar. Är golvet spikat med synliga spikar vet du att det är därunder reglarna finns.

Att slipa trägolv är tungt, bullrigt och rätt så dammigt. Men det är väl värt besväret när det är klart och kostnaderna brukar bli överkomliga. Och planeringsarbetet, det kostar inget alls! Det här måste du tänka på: Är bara ytlacket slitet, eller har även träet slitits ner där man går mest? I det första fallet kan du nog slipa golvet själv och sedan behandla ytan med lack, olja eller färg. I det senare fallet bör du nog anlita en professionell golvslipare.

Om du tänker slipa golvet själv går det till så här: Töm rummet helt. Att lämna kvar några möbler och räkna med att flytta runt dem allteftersom är betydligt jobbigare. Dels blir det dammiga, dels står de i alla fall i vägen när golvet ska lackas eller målas. Så, ut med allt. Ta även ut gardiner, tavlor och sådnt så blir städjobbet efteråt enklare.

Granska golvlisterna. Är det fula och bör målas om? Spackla och slipa nu, men vänta med målningen tills golvet är klart. Slipmaskinerna kan ge fula märken. Ska listerna bytas helt är det enklast att ta bort dem före golvslipningen.

Finns det hinder i form av rör till radiatorerna? Där blir det lite extrajobb.

Finns det uppstickande sliphuvuden? Kolla noga, de river snabbt sönder de dyra slippapperen. Slå ner spikskallarna ordentligt under träytan med en spikförsänkare. Är golvet spikat med vackra gamla handsmidda spikar ska det naturligtvis synas, men då blir det till att handslipa runt om.

Dags att hyra maskiner. Golvslipsmaskiner brukar man kunna hyra i byggvaruhus, i järn eller färgaffärer. Du behöver re maskiner: en stor för de stora ytorna, en kantslipmaskin som kan komma åt väggarna, samt en hörnslipmaskin som kommer åt längst in i hörnen. Med tålamod och vassa skrapor kan du klara dig utan den sista tunga maskinen.

Grejorna är tunga, så det kräver både bil och hjälpsamma extrahänder. Kom ihåg att köpa slippapper till maskinerna. Man brukar få lämna tillbaka oanvända slipband, så ta några extra. Gå igenom maskinerna med uthyraren, fråga om säkerheten och hur man byter slipband. Glöm inte lång sladd. Andningsmask och hörselskydd är självklarheter. Maskinerna bullrar en del, så det kan vara lämpligt att informera grannar ovanför och under om ni bor i lägenhet.