Välja Skåp

Standardskåp

De köksskåp som finns idag utgör ett fantastiskt urval av varianter inom en mycket hård standardisering. De ger stora kombinationsmöjligheter och kvaliteten är överlag mycket hög. De flesta tillverkarnahar hemsidor där man kan laborera med olika skåpkombinationer och få en utskrift med de olika förslag man arbetat fram. Skåpstommarna ska sedan kompletteras med standaridiseradeluckor och lådfronter ur ett rikt sortiment. Resultatet är att man kan få en funktionell inredning som är lätt att montera och till fasta priser.

Numera finns det vitvaror som på utsidan har fästen för luckor av samma typ som finns på övrig skåpinredning, så kallade integrerade vitvaror. På så sätt kan man skapa en enhetig inredning, men det gör också att kyl/frys respektive diskmaskin får mindre innermått. Att gömma vitvaror på detta sätt är ofta en överloppsgärning, kyl och frys är inget att skämmas för, men de integrerade luckorna gör det svårare att orientera sig i köket.

Överskåp

Överskåt finns i tre olika totalhöjder: fullhöjd (240 cm), normalhöjd (225 cm) och kontinentalhöjd (210 cm). Vad man väljer kan vara en smaksak. I lägenheter med stor takhöjd kan det finnas möjlighet att montera två kontinentalskåp på varandra, det ger en totalhöjd på 280 cm.

Viktigt är att inte ha för breda luckor, de tar för stor plats när man öppnar den. De bör inte sticka ut mer än 20 cm utanför arbetsbänken, vilket normalt gör att man inte bör ha luckor bredare än 60 cm överskåp.

Bänkskåp

Mycket av kökets avfall uppstår vid diskbänken och arbetsbänken och därför är det naturligt att sopsortering och förvaring är placerad under diskbänken. Men riktigt bra sopsorteringskärl finns ännu inte. Mycket beror dessutom på familjens sammansättning och levnadsvanor. Vanligt köksavfall ska samlas i soppåsar som lätt kan knytas ihop och bäras ut. I många bostäder ska komposterbart avfall skiljas ut, det kräver en egen soppåse med hink. En liten låda för batterier som ska till miljöstation kan vara praktiskt, den tar liten plats och kan ligga länge utan att störa. Burkar och flaskor är skrymmande men kan representera betydande pantersättning, de bör ha sin plats. Rengörningsmedel och redskap kan placeras i fack på luckornas insida eller i städskåp. Tidningar ska också samlas någonstans i väntan på att bäras ut till insamlingen. Allt detta är förvaringsbehov som måste tillgodoses.

Lådhurtsar är mycket praktiska att förvara mindre saker som bestick och andra redskap i, men placerainte en utdragbar skärbräda upptill en lådhurts, det blir knepigt att hämta något i lådorna då. Skärbrädor gör sig bäst upptill i skåp med lucka.

Trenden går nu mot både bredare och djupare lådor där man kan förvara porslin (som är tungt att lyfta från diskmaskin till överskåp), kastruller och specerivaror. Alla går på rullar eller hjul. På de exklusivaste modellerna bromsas rörelsen någon centimeter innanlådan stängs helt varpå lådan sedan dras automatiskt till helt inskjutet läge. Lyxigt och tyst!

Många tillverkare levererar bänkskåpen med ben som är justerbara i höjdled så att man kan avika från standardhöjden med några centimeter uppåt eller nedåt. Benen täcks sedan med socklar som knäpps fast på benen, men många inredare föredrar att ha benen synliga så att golvet blir lättare att städa. Eventuella vattenläckor upptäcks också omedelbart. Mest är det nog en fråga om tycke och smak.

Hörnskåp

Vinkelformade köksbänkar har nackdelen att den är svårt att utnyttja underskåpen i hörnen. Många olika konstruktioner finns för att man ska kunna utnyttja hela utrymmet, men resultaten är inte alltid så lyckade. Karusellskåpens runda hyllor är svåra att utnyttja på grund av mittenpelaren, och vanliga djupa skåp blirväldigt djupa och svåra att nå in i. En ekonomisk lösning är att glömma hörnet och investera i två vinkelställda standardskåp med bra inredning!

Överskåp i hörn är lättare att utnyttja eftersom de inte är lika djupa som underskåpen.