När vi pratar om material så är det inte alltför ofta man pratar om natursten, vilket kanske är naturligt då många hantverkare och andra upplever granit och marmor som ett svårarbetat och tungt material. Vad många glömmer är att stensorter som svart granit och carraramarmorn från Italien kan höja upp och förändra ett helt hem. det har blivit ganska populärt med bänkskivor till köket, vilket Vi i villa skrivit om här. Men det finns mängder av andra användningsområden dör sten borde vara det naturliga materialet. Förr, vilket vi kan se i äldre byggnader och lägenheter, var förnsterbänkar i särskilt marmor och kalksten väldigt vanliga.

Under 70-talet blev det alltmer ovanligt men har sedan långsamt kommit åter till våra hem. När det gäller just fönsterbänkar så är natursten extra passande då det är en ganska utsatt plats, både från soljus, drag och från blomsterkrukor som läcker vatten uppblandat med jord. Att sätta in billiga fönsterbrädor av trä eller nåt billigt pressat pappersmassa-material kanske inte är det mest vettiga. Det finns ett ganska stort utbud av natursten i Sverige, även om det är en större produkt i södra Europa. Man kan till och med köpa natursten via Internet från företag som Noble Team, som även säljer specialanpassade fönsterbänkar.

När det handlar om andra användningsområden så tänker vi ofta på golven. Klinkers har verkligen slagin igenom men vill man satsa på originalet så är det marmorgolv och granitgolv som gäller, vilket man hittar mer information om på golvsten.se

För dig som är intresserad av att läsa mer om granit så rekommenderas att ta en titt på vad Wikipedia har sammanställt om granit. I sverige är Bohusgraniten kanske den granit som blivit mest känd.