Det krävs en del förberedelser innan det är dags att börja sätta upp tapeterna. Du måste t.ex. välja tapeter -och då är vi inne på tycke och smak, men det finns praktiska faktorer som man måste ta hänsyn till, som  tvättbarhet eller om tapeten ska ha struktur för att bättre dölja eventuella skavanker på väggen.

[fusion_youtube autoplay=”false” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” id=”https://www.youtube.com/watch?v=YkOQuLfZnas” /]

Tapetmönster

Förutom att bestämma tapettyp och hitta ett passande mönster bör du titta på hur tapetvåderna ska mönsterpassas. Om tapetmönstret inte är likformigt randigt eller har oregelbundet mönster måste det motiv som upprepas längs tapetlägderna anpassas i sidled. Det lodräta avståndet mellan två lika motivdelar kallas rapport och kan vara mellan 50 mm och 300 mm eller t.o.m. ännu längre om motivet är riktigt stort.

Det horisentella avståndet mellan motivets delar påverkar hur våderna skärs. Vissa mönster är likformiga, medan andra kräver att våden intill förskjuts i höjdled för att passa och då kan det gå åt mer tapet än beäknat och man kan bli tvungen att skära bort ganska mycket tapet som då blir spill.

Planering

Mät avståndet från golv till tak och undersök om du kan få ut fyra våder (tapetlängder) från en standardruller som innehåller 10 m tapet. Om du är osäker är det lika bra att köpa en rulle extra.

Du kan sätta upp tapet på omålade eller målade gipsskivor, men aldrig direkt på gammal dålig tapet. Om det inte finns något dominerande väggfast föremål, som en kamin, i rummet börjar du tapetseringen i et minst synliga hörnet eller vid en dörr; det underlättar om det blir problem med mönsterpassningen när du kommer till den sista vården.

Materialåtgång

Mät rummets omkrets och strunta i fönster och dörrar om det inte tillsammans överstiger 10 % av omkretsen. En vanlig tapetrulle är lite drygt en halvmeter bred. Du behöver alltså dubbelt så många våder som rummets omkrets är i meter. Dividera siffran med 4 (eller 3 om väggarna är över 2,4 m höga eller tapeten har en stor rapportlängd) så får du fram det antal rullar du behöver. För tapetsering av tak mäter du längden på en våd och räknar antal våder du kan få ut av en rulle på 10 m. Du kan spara tapet genom att sätta upp våderna på den andra leden, om mönstret tillåter.

Tips!

Om det blir bubblor under den första våden låter du de efterföljande dra lite längre. Om bubblorna finns kvar när tapeterna torkat skär du ett litet kryss mitt i bublan med en vass kniv. Vik upp flikarna, stryk på lite klister, vik ihop och tryck med fingret i ett par minuter. Torka bort evetuellt överflödigt klister med en fuktig trasa och rolla med kantrullen.

Uppsättning av tapeter

Det viktigaste för att slutresultatet ska bli professionellt utfört är att man hänger upp tapetvåderna på rätt sätt. Var du än hänger den första våden är det av största vikt att den hamnar lodrätt. Använd lodlina. Hörnen i ett rum är sällan helt raka och om du bara utgår från att utgångshörnet är lodrätt kan du få stora problem efter några våder. Eventuella ränder i tapetmönstret hamnar inte vertikalt och horisentella motiv och mönster flyttas successivt uppåt, med katastrofala effekter vid taket och golvlisterna.

Innan du börjar

Det är viktigt att arbeta snabbt eftersom klistret kan torka och då blir det problem i fogar och hörn. Men om väggen du tapetserar är målad kan det tvärt om bli för mycket klister som i så fall måste torkas bort. Se till att ha alla verktyg till hands – bäst är att bära dem i en verktygshållare i bältet.

Du behöver en hör pall ellen en liten stege för att nå upp till taket. Ta bort alla möbler och föremål runt väggarna så att du kommer åt ordentligt och tänk på att hantera stegen på ett säkert sätt.

Försök att sätta våderna så att ljuset från fönstren lyser på skarven om du tapetserar med överlappning. Annars blir det en liten skugga som skämmer det färdiga resultatet.