Arbetsplanering

Börja med att ta många bilder av köket. Det är trevligt att kunna se vad man åstadkomit – minnet är kort ibland. Men det kan också vara intressant att visa sina efterträdare vid en eventuell försäljning av bostaden.

Fortsätt med att mäta upp utrymmet noga och skissa på olika renoveringsalternativ. Ju noggrannare pappersarbete desto fler problem hinner komma i dagen innan köksbygget börjar på riktigt. Försök att simulera både hela renoveringsprocessen och hur det dagliga arbetet kommer löpa när köket är färdigt.

El och vatten först

Diskutera i god tid med elinstallatören var nya eluttag ska sättas. Han har gjort det jobbet många gånger förut och har säkert bra tips! Men titta igenom själv först vilka behov du har och kanske kommer att få. Det är många elapparater som kan komma in i ett modernt kök: brödrost, kaffebryggare, dammsugare, radio, matberedare, tv, köksdator, mikrovågsugn, strykjärn och elvisp, förutom de självklara: spis, kyl, frys, fläkt, ugn och bänkbelysning.

En grundregel brukar vara ett dubbeluttag för var 1,5 bänkmeter. De maskiner som kommer att vara konstant inkopplade kanske kan få dolda uttag av samma typ som datorer har på kontorsskrivbord: ett hål i bänken för kontakten och där man också kan gömma långa sladdar.

Det brukar vara fullt möjligt att flytta vatten och avlopp sidled någon meter om det leder till en bättre planlösning. Viktigt är att avloppsvattenet har fall. Ett större problem är om köket ska ha en köksö med vatten och avlopp. Det innebär ett större ingrepp som normalt kräver bygglov.

Belysning

Köket är fullt av faror i form av heta kastruller, vassa knivar och utdragna lådor. Bästa skyddet mot olyyckor är en bra belysning. Det är bra om man skiljer på arbetsljus och allmänljus och att de kan tändas var för sig. En fördel är om de kan regleras med dimmer, stark och behaglig belysning är inte alltid samma sak.

Granska den belysning som redan finns. Finns det något som bländar? Finns det skuggor? Är arbetsytorna tillräckligt belysta? Skuggar överskåpens luckor takbelysningen så att det blir mörkt i överskåpen? Belysning kan också användas för överraskande effekter genom att punktbelysa någon detalj eller belysa det som står i ett vitrinskåp.

Måla tak och väggar

Att måla taket är ett relativt odramatiskt arbete. Viktigt är att tvätta taket rent från fett för att färgen ska fästa. Måla sedan med en tvättbar vit färg.

Samma gäller väggar. Måla med tvättbar färg eller tapetsera med tåliga tapeter. Ska du kakla, exempelvis ovanför diskbänken, ska det göras när skåp och arbetsytor är på plats.

Renovera golvet

Välj golmaterial noga. Lämpliga val är plastmatta, laminat, trä och klinker. Linoleum om det är en äldre bostad och du vill vara renlärig. Tänk bara på att golvet ska tåla vatten, vara slitstarkt och inte halt när det är vått. Golv ska läggas under spis och kyl/frys. Passa på att lägga golv även under bäkskåpen, om det ändå ska bytas ut.