Ditt nya kök

I köket utförs massor av praktiskt arbete och det sliter hårt på arbetsytor och förvaring. Dessutom ändras behov och vanor löpande, så även om det befintliga köket är i gott skick så behöver ett kök med några år på nacken omvärderas. För visst kan man leva med ett kök som ser omodernt ut men viktigare är att köket stämmer med de boendes sätt att leva och äta.

Diskmaskinen är numera närmast standard. Den tar visserligen plats men behovet av stora dubbla diskhoar inskar. Samtidit blir det allt vanligare att såväl diskmaskin som ugn placeras något högre för bekvämlighetens skull. En rejäl frys i köket är viktig om det är långt till närmaste affär, men kan ersättas med ett litet frysfack hos den som bor inne i en stad med jouröppna butiker runt hörnet. Ett separat matrum är en lyx i utdöende, allt fler ordnar en rejäl matplats i eller i omedelbar anslutning till köket, där man även kan ställa till med fest. Kanske kan man exempelvis riva en icke bärande vägg för att skapa ett mer funktionellt samband mellan kök och matplats?

Många frågor av den typen bör man arbeta sig igenom innan man börjar med en mer omfattande köksrenovering, den dyraste av alla i hus eller lägenhet.

Fyra vanliga planlösningar

Hur omfattande ombyggnad är du beredd att göra? Att flytta väggar, ändra el och rördragning för vatten och ventilation är arbeten som kräver fackfolk och byggnadslov. en sådan ombyggnad är så kostnadskrävande att det kan vara lämpligt att anlita en inredningsarkitekt för att undvika större missar och få ett kök som både är snyggt och fungerar bra.

Att renovera ett kök med bibehållen planlösning är betydligt enklare. Måla tak och väggar, byta kökskåp och arbetsytor är inte alltför svårt. Att byta vattenkrananr och förbättra belysningen kräver visserligen att hantverkare anlitas, men det är begränsade insatser.

Planera den så kallade arbetstriangeln: spis-disk-bänk-kylskåp, så att arbetet flyter lätt. Se till att det finns arbetsytor på ömse sdior om både diskho och spis. Planera för så mycket förvaring som möjligt och tänk igenom hur mycket maskinhjälpmedel som sak finnas. Kaffebryggare, brödrost och mikrovågsugn kan vara lätta att placera, värre är det med diskmaskin, kyl/frys och eventuell matberedare. Om matberedare inte alltid ska stå framme bör den ha en plats där den är lätt att ta fram och ställa in igen, annars blir den snart bortglömd.

Kostnaden för en köksrenovering kan variera enormt, från ett kök baserat på köksskåp man monterar själv till skräddarsydda specialinredningar. De billiga behöver inte vara dåliga, kanske bara inte så spännande. Är budgeten begränsad? Satsa då lite extra på detaljer som handtag, knoppar, belysning eller upphängningskrokar. Några enstaka kakelplattor av högre kvalitet kan också lyfta helhetsintrycket avsevärt.

Planlösningen är viktig. Man kan ha hur fina och exklusiva skåp och luckor som helst, men att hela tiden hämta något i ett felplacerat skåp kan vara irriterande. En arbetsyta på 120 cm mellan spis och diskho är idealet om det finns plats för det. Då når man både spis och vatten från arbetsytan utan att behöva röra sig så mycket.

Ett alternativ till att ha det tunga porslinet i överskåpen är att placera sådant i stora draglådor på rullbeslag i underskåpen. Det ger en bättre överblick och gör arbetet lättare. Även skafferivaror kan med fördel ställas i djup, breda lådor. Lådor är lättare att utnyttja maximalt än hyllor och dessutom får man god överblick över varorna.

Diskmaskinen ska ha en central plats nära diskhon. ett annat önskemål är att diskmaskinen placeras högre för att det ska vara bekvämare att laste och tömma den. Idealiskt är om översta korgen hamnar på ca 110 cm höjd, men det kan vara svårt att förverkliga.

Mikrovågsugn och separat ugn används inte så ofta, de kan få en mer undanskymd placering. se också till att det finns aluttag för brödrost, kaffebryggare och hushållsmaskiner.

Överbelasta inte överskåpen, de är svåra att utnyttja. Har ni lite mera dekorativa saker där så kan man gott ta bort luckorna, köket känns lite luftigare då, viktigt i det minsta köken. Golvlådor istället för golvsocklar kan ge extra förvaring av ”sällansaker”.

Leta inte bara standardgrejor. Har du en bra idé, kosta på för få den skräddarsydd av en hantverkare eller snickra själv.

Läs mer här om hur du planerar ditt kök.

Läs mer här om hur du väljer köksskåp.